maxresdefault

Polaris odhalil tříkolku Slingshot! [video]

28. 7. 2014 • Novinky

Americký výrobce čtyřkolek, buggyn a sněžných skútrů představil svůj zbrusu nový model Slingshot. Ten má však vzadu pouze jedno kolo, tudíž jeho jedinými konkurenty jsou Campagna T-Rex, Morgan 3 Wheeler a český Velor X-Trike! Tato třístopá zbraň od Polarisu má ale zatím velmi dobré vyhlídky.

Vzhled Slingshotu se řídí heslem: “co není potřeba k jízdě, to na autě prostě nebude”. Je to samozřejmě dobře, protože tento Polaris netouží po ocenění za nejlepší design. :)

Tato nadupaná tříkolka měří na délku 3800 mm, na šířku 1 971 mm a na výšku pouhých 1318 milimetrů. Rozvor mezi přední nápravou a zadním kolem je přitom 2 667 milimetrů a pokud by někoho zajímala světlá výška “vozu”, ta činí jen 127 milimetrů. Na zpomalovacích prazích tudíž pěkně odřete ten šílený přední spojler.

Slingshot pohání 2,4 litrový čtyřválec EcoTec z dílen General Motors. Ten dává maximální výkon 129 kW (173 koní) při 6200 otáčkách a točivý moment 225 Nm (při 4700 ot./min.). O převod síly na centrální (a jediné) zadní kolo se stará pětistupňová manuální převodovka a hnací řemen zesílený karbonovými vlákny.

Tříkolka je posazena na 18″ přední kola a zadní poháněné kolo má průměr 20 palců.

Ano, něco málo přes 170 koní není příliš mnoho, ovšem při váze pouhých 771 kilogramů bude nejen za volantem pořádná dávka adrenalinu. Karoserie totiž kombinuje polymery a uhlíková vlákna, takže si můžete být jistí, že Vám tuto šílenost nesežere koroze.

Co se podvozku týká, ten má dvojité lichoběžníkové zavěšení z kovaného hliníku a plynové tlumiče Coilovers. Samozřejmostí pak je elektronický systém stabilizace a elektronický posilovač řízení.

Polaris Slingshot má však i celkem slušnou výbavu. Kromě ultratenkých a nepromokavých sedadel dostanete také tříbodové bezpečnostní pásy, 4,3 palcový LCD displej (s podporou Bluetooth, USB) nebo audiosystém se šesti reproduktory.

Ač se to tak na první pohled nemusí zdát, Slingshot myslel také na praktičnost. Proto najdete za každým předním sedadlem uzamykatelný prostor, například na helmu nebo batoh a uzamykatelnou přihrádku před spolujezdcem. Projektorová dálková světla a zadní světla s LED technologií budou také samozřejmostí. Lépe vybavená verze SL pak přidá malé čelní plexisklo, intercom a parkovací kamery.

Cena tohoto Polarisu odstartuje v USA za 19 999 dolarech (pouze necelých 410 000 Kč! Dražší model SL pak koupíte za 23 999 dolarů (cca 490 000 Kč). Polaris nabízí standardně dvouletou záruku, ovšem za příplatek může být záruka prodloužena až na 5 let.

YouTube Preview Image YouTube Preview Image .

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz