2012 Subaru WRX STI – mějte neskromná očekávání!

17. 10. 2011 • Novinky

Nové Subaru Impreza se nám sice již představilo, ale stále vám nedokážeme přesně říci bližší informace o nejsilnější verzi WRX STI. Objevily se dokonce spekulace, jestli vůbec bude STI založeno na Impreze. Některé hlasy z automobilky totiž mluví o skutečnosti, že by WRX STI mohlo vznikat na zcela nové platformě spolu s dalšími výkonnými modely. Na detailnější zprávy si však budeme muset počkat až na léto 2012, kdy má vůz dorazit k dealerům. Nyní však vývoj vozu komentoval produktový manažer modelu Impreza, Akihide Takeuchi.

Tento Japonec se nechal slyšet, že sice nemůže přesněji říci, jaké pokroky na voze inženýři provedli, ale jednoznačně nás ubezpečuje, že máme mít velká očekávání. Dobře, bereme vás za slovo pane Akihide. Jasné však je, že WRX STI se nejdříve představí ve verzi hatchback, jenž bude homologační základ pro vozy rally, a později i jako sedan, což je zase typ karoserie, který bude Subaru využívat pro závody cestovních vozů.

Nejsme si jisti, jak bude vypadat evropský model, ale v Japonsku se podle všeho můžou těšit na tradiční přísady, tedy symetrický pohon všech kol a novou verzi plochého čtyřválce s turbem, který bude produkovat přes 300 koní, tedy více než současný vůz. Samozřejmě očekáváme i snížení spotřeby, minimálně tedy papírově, aby bylo vyhověno přísným emisním normám. Vše to zní jako zásadní výhoda oproti konkurenčnímu Lanceru Evolution, který si v příští generaci, pokud vůbec vznikne, s největší pravděpodobností nezachová současné schéma pohonu. Fandíme tedy Subaru, aby projekt dotáhlo do konce a opět nám nabídlo syrový a ultimativní vůz s geny rally.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz