MINI Coupe Concept

28. 8. 2009 • Ostatní

MINI má velké výročí: je to přesně padesát let, co se 26. srpna 1959 představilo první Mini veřejnosti. Od té doby je MINI nedílnou součástí moderního světa. Toto výročí je současně ideálním okamžikem nejen k ohlédnutí do minulosti, ale také k pohledu do budoucnosti.

MINI Coupé Concept je představou návrhářů MINI, jež disponuje všemi elementárními hodnotami své značky, ale současně jim dodává novou svěžest, doplněnou moderní technikou motorů i podvozku. Díky tomu vznikl fascinující koncept automobilu, který jasně ukazuje vzrušující budoucnost značky MINI.

Koncepční vůz MINI Coupé Concept bude mít premiéru na mezinárodní autosalonu ve Frankfurtu (17. až 27. září) a jeho základní myšlenkou je fundamentální vlastnost každého MINI: potěšení z jízdy. Jedná se o automobil, který byl v každém ohledu navržen pro největší možné potěšení během každého okamžiku za jeho volantem.

MINI Coupé Concept v sobě spojuje mnoho prvků potřebných pro sportovní a podmanivý jízdní projev. Samozřejmostí jsou dvě místa, stejně tak jako důraz na snižování hmotnosti, který je pro aktivní jízdní projev základem. Typická obratnost a jízdní přizpůsobivost vozů MINI je v tomto případě dovedena do extrému kombinací kompaktních rozměrů, dokonalého rozložení hmotnosti a nízkého těžiště. Značná individualita tohoto konceptu je dána i jeho dynamickým vzhledem s nezaměnitelnými proporcemi, který z něj na ulici dělá nepřehlédnutelný objekt.

MINI Coupé Concept: spontánní mobilita

V několika minulých letech rostla současně se zvětšující se nabídkou různých provedení také popularita značky MINI. Značka rozšířila své povědomí z podoby čistě městského vozu na nové úrovně, jež oslovují nové skupiny zákazníků. Ať se již jedná o MINI, MINI Clubman nebo MINI Cabrio, každý z těchto vozů nabízí unikátní kombinaci specifických jízdních zážitků a nezaměnitelného stylu.

Nyní nový koncept MINI Coupé Concept přináší nekompromisní zaměření na sportovní jízdní projev spojením pouze dvoumístné karoserie a nízké hmotnosti. Stranou nezůstalo ani důkladné ladění aerodynamiky, jež je zřejmé z účinného střešního spoileru i dalších detailů. Spolu s výkonným motorem se jedná o ideální základ pro opravdu sportovní kompaktní vůz prémiového segmentu.

YouTube Preview Image

Tento dvoumístný vůz byl navržen pro pohon nejvýkonnějším v současnosti nabízeným motorem značky MINI, kterým je zážehový čtyřválec 1,6 litru přeplňovaný dvoukomorovým turbodmychadlem TwinScroll. Jedná se o motor s výkonem 155 kW/211 k a točivým momentem 260 Nm (v režimu overboost 280 Nm), který je možné nalézt pod kapotou modelů MINI John Cooper Works.

Také v tomto případě se neopomnělo aplikovat řešení ze souboru technologií BMW EfficientDynamics, jež zajišťují zvýšení jízdního potěšení při současném snížení emisí. MINI Coupé Concept proto ukazuje tento přístup, který je u značky MINI známý jako MINIMALISM, v neobyčejně atraktivním balení.

Vnější vzhled: typický vzhled MINI s individualistickým charakterem

MINI Coupé Concept spojuje svým vzhledem vůbec první vozy Mini s modely této značky připravenými pro budoucnost. V každém ohledu se ale jedná o MINI, které je rozpoznatelné na první pohled. Zejména na přední části je zřejmé použití typických designérských prvků, jež jsou pro značku MINI charakteristické. Ve srovnání s tím působí pohled z boku a zezadu na nový koncept MINI Coupé Concept velmi neotřele a individualisticky.

Tento unikátní dvoumístný vůz měří 3,714 mm a je široký 1683 mm. Jeho výška činí 1356 mm. Díky těmto rozměrům a atletickým proporcím se MINI Coupé Concept výrazně profiluje jako silný kompaktní sportovní vůz.

Typický vzhled MINI v neobyčejně sportovním stylu

Nezaměnitelná přední část nového konceptu je převzatá ze čtyřmístného MINI. Jemně modelovaná kapota motoru, velké kulaté světlomety, jednodílná maska chladiče a široký nasávací otvor ve spodní části předního nárazníku dodávají každému vozu značky MINI přátelský výraz a současně individualitu. MINI Coupé Concept má však více skloněné čelní sklo, které mu dodává ještě více dravosti a dynamiky. Ty vyniknou zejména ve spojení s poměrně vysoko umístěnou linkou pontonu karoserie.

YouTube Preview Image

Chromovaná maska chladiče konceptu MINI Coupé Concept je shodná s maskou modelu MINI Cooper S, avšak horizontální vnitřní příčky masky jsou lakovány v barvě karoserie. Právě tímto detailem se nový koncept odlišuje od ostatních modelů MINI. Zajímavým stylistickým rysem, který působí velmi dynamicky, je také dvojice podélných pruhů, jež ze střechy a kapoty motoru plynule přecházejí právě do středu masky chladiče.

Spodní část nárazníků se až na drobné detaily v podobě svislých otvorů v krajích spodního nasávacího otvoru takřka neliší od aerodynamicky optimalizovaného nárazníku nejsportovnějších modelů stávajících vozů MINI.

main-mini_coupe_concept_big_3100x1681

Osobitý tvar střechy jako výraz sportovního zaměření

Při pohledu z boku je MINI Coupé Concept opět fascinujícím spojením klasického stylu s novými prvky. Například přední část boků je převzata přímo z modelu MINI Cabrio. Zachována samozřejmě byla charakteristická diagonálně vedená linie od předního A sloupku k předním kolům, která tvoří přechod mezi kapotou motoru a předním blatníkem. Ta je totiž typickým prvkem designu i klasického Mini, jež zde mělo viditelný svar povrchových dílů karoserie.

Spojitosti v designu s ostatními modely ale při pohledu z boku v tomto bodě končí. Typickým a nezaměnitelným rysem konceptu MINI Coupé Concept je spojení silně skloněného čelního skla s klesající linií střechy v zadní části vozu.

Charakteristickými rysy vozů MINI a MINI Clubman se staly například černě zvýrazněné lemy blatníků, prahů a spodních částí nárazníků, jež automobil opticky zmenšují a sjednocují. Současně nechávají vyniknout jeho extrémně krátké převisy karoserie. Stejný efekt je samozřejmě použit také na MINI Coupé Concept.

YouTube Preview Image

Z těchto prvků se ale stávají drobnosti, jichž si pozorovatel všimne až později. Jeho pozornost totiž na sebe strhává provedení střechy vozu MINI Coupé Concept. Její proporce jsou zcela svébytné, nicméně charakteristickým prvkem je výrazné oddělení střechy od těla karoserie skleněným pásem ohraničujícím prostor pro posádku. V tomto případě ale celek působí ještě dynamičtěji, než v případě „běžných“ modelů.

Dalším nezaměnitelným prvkem vzhledu nového MINI Coupé Concept je velmi plynulé napojení skloněného čelního skla se střechou. V zadní části pokračuje střecha zpočátku rovně nad hlavami posádky. Za nimi ale plynule přechází do masivně působícího C-sloupku. Barevně zvýrazněná střecha je v přední části opticky ztenčena bočními okny, což je prvek, který je u značky MINI použit vůbec poprvé a vytváří dojem, že střecha je jakýmsi mostem nad hlavami posádky. Nesmírně osobitě působí právě spojení tenké střechy vpředu a jejího masivního tvaru v zadní části.

Silný zadní C-sloupek již na první pohled opticky vyjadřuje mimořádnou tuhost karoserie vozu MINI Coupé Concept, která je zárukou nejen vysokého standardu bezpečnosti, ale také pro značku MINI typické obratnosti. Masivní provedení zadní části střechy přitahuje pozornost právě k zadní části vozu. Rovnoběžné provedení spodní linie střechy a pontonu karoserie v zadní části vozu je naopak velmi typickým prvkem vzhledu všech automobilů MINI.

MINI Coupé Concept díky spojení těchto vlastností působí i v klidu, jako by se pohyboval směrem vpřed. Ze samotného vzhledu nového konceptu vyzařuje originalita a přitom nezpochybnitelné zaměření na sportovní projev.

Střešní spoiler spolu s výraznou obtokovou hranou zádi zajišťují jak výrazný vzhled, tak plynulé proudění vzduchu

Při návrhu zadní části MINI Coupé Concept bylo rozhodující zajistit především optimální obtékání vzduchu, které je potřeba pro jízdní dynamiku i aerodynamickou účinnost. MINI se při vývoji vzhledu svých vozů drží motta, že tvar je dán funkcí. Sportovní potenciál vozu je proto zřetelný již při pohledu na tento vůz, protože jeho vzhled je kromě jiného i navýsost funkční.

Střešní spoiler zajišťuje účinné odtržení proudícího vzduchu v zadní části konceptu MINI Coupé Concept. Velmi účinným řešením, jež ve vysokých rychlostech zvětšuje přítlak na zadní nápravě, je oddělení stran střechy od jejího středu, která v zadní části střechy zajíždí pod samotný spoiler. S tímto řešením vhodně ladí také provedení zadní části karoserie, jež se nese v typickém stylu MINI a současně nijak nebrání proudícímu vzduchu.

Zadní část je navržena tak, aby zdůrazňovala celkovou šíři vozu a soustředila pohled na masivní zadní blatníky. Přesně v typickém stylu MINI jsou provedeny také svislé skupinové svítilny s chromovanými rámečky. Ve spodní části zadního nárazníku MINI Coupé Concept je dvojice difuzorů rozdělených dvojitou koncovkou výfuku.

Mimořádně funkční: rozměrná zadní výklopná stěna a objemný zavazadlový prostor

Zajímavostí konceptu MINI Coupé Concept je jeho třídveřová koncepce karoserie, která je na první pohled skrytá. Prostor pro zavazadla s objemem 250 l se otevírá rozměrnou stěnou v zádi s panty umístěnými nad střešním spoilerem – otevírá se tedy včetně zadního okna. Díky tomu a nízké spodní hraně zavazadlového prostoru je nakládání i těžkých věcí opět o něco snadnější. Praktická rozměrná zadní výklopná stěna je další ukázkou toho, že značka MINI je mistrem v promyšleném využívání nabízeného prostoru.

YouTube Preview Image

Dalším praktickým detailem konceptu MINI Coupé Concept je také možnost přístupu do zavazadlového prostoru zevnitř vozu prostřednictvím uzamykatelného otvoru. Díky tomu je možné například při delších cestách snadno sáhnout po nápojích, CD nebo mapách, které se nacházejí v batohu umístěném v prostoru pro zavazadla.

Interiér: atmosféra sportovního vozu s exkluzivním výběrem materiálů a barev

V konceptu MINI Coupé Concept se spojuje vize kompaktního sportovního vozu se vzrušující obratností na jedné straně a s individualistickým stylem značky MINI na straně druhé. Jízdní potěšení nejvyšší úrovně však tento automobil nezajistí pouze svým chováním na silnici nebo vzrušujícím vzhledem, ale také provedením svého interiéru.

Široce otevíratelné dveře zajišťují pohodlné nastupování na výrazně tvarovaná sportovní sedadla. Precizní ovládání i špičkový komfort dodá tříramenný, kůží čalouněný volant s tlačítky pro ovládání různých funkcí vozu. Všechny ostatní ovladače jsou srozumitelně rozmístěné na středovém panelu, tak jako je tomu u standardních modelů MINI.

Základní rozvržení přístrojové desky sází na horizontální linie, které opticky zvýrazňují šířku interiéru. Silnou stránkou automobilu je značná nabídka prostoru pro nohy. Charakteristické je také provedení dveřních výplní s výrazným motivem elipsy. MINI Coupé Concept má za volantem umístěn pouze otáčkoměr, rozměrný rychloměr je tradičně situován v horní části středového panelu a obsahuje kromě jiného také ovladače audiosystému, případně navigace.

Nízká hmotnost a moderní podvozek: chování motokáry

MINI Coupé Concept je bezpochyby MINI a současně také sportovním vozem. Toto působivé spojení je důsledkem použití ústrojí pohonu známého ze stávající modelové řady s několika řešeními, které jsou přímo pro tento dvoumístný koncepční vůz speciálně určeny.

Hned zkraje je potřeba zdůraznit, že již stávající modely MINI, MINI Clubman a MINI Cabrio nabízejí ve svých segmentech mimořádnou dávku agility a jízdního potěšení. To je dáno nejen výkonnými a moderními motory, ale současně také propracovaným podvozkem. Samozřejmostí je v těchto modelech nejen pohon předních kol, ale také výkonné kotoučové brzdy na všech kolech, přední náprava typu McPherson a především centrální zadní víceprvková náprava s podélnými rameny a zkrutnými stabilizátory.

Řízení má elektrický posilovač EPS (Electric Power Steering), který je schopen zprostředkovat přesnou zpětnou vazbu a současně svůj posilový účinek regulovat podle rychlosti jízdy. Jeho elektrický akční člen navíc spotřebovává energii pouze v případech, že je to opravdu potřeba, což snižuje spotřebu paliva.

Aby bylo chování vozu MINI Coupé Concept ještě bližší motokárám, než je tomu v případě ostatních modelů MINI, byly na jeho konstrukci provedeny náležité úpravy. Především se důsledně snížila hmotnost v místech, kde je to opravdu potřeba pro větší obratnost. Jedním z příkladů je v tomto směru například hliníková střecha, která významně snižuje těžiště, a tím zcela přirozeně omezuje tendence vozu k naklánění v zatáčkách.

Snižování hmotnosti s sebou samozřejmě přináší také větší úspornost. A tak není divu, že v MINI Coupé Concept je mimořádná úroveň jízdního potěšení kombinována také se snížením spotřeby paliva a produkce emisí CO2.

Tradiční hodnoty, moderní kvalita, progresivní koncepce

Sportovní úspěchy nejvyššího kalibru v podobě tří celkových prvenství v Rally Monte Carlo a mimořádná obratnost sériových vozů stála u kořenů celosvětové obliby vozů MINI, která trvá již pět desetiletí. Výroční rok je proto ideálním okamžikem právě pro oslavu jeho sportovních vlastností. To byl rovněž důvod k představení konceptu MINI Coupé Concept.

Nepřehlédnutelné sportovní zaměření vozů MINI se ostatně jasně promítlo také do dvoumístného koncepčního vozu s motorem o výkonu 160 k umístěným uprostřed – MINI Monte Carlo, který se představil v roce 1997, tedy dávno před znovuoživením této značky. Již na tomto prvotním konceptu byly zřejmé hlavní stylistické a konstrukční prvky, které se později použily na sériových vozech. Jednalo se především o krátké převisy karoserie, kulaté světlomety a nově stylizovanou šestiúhelníkovou masku chladiče. Výrazné blatníky a zřejmá inspirace závodními vozy byla jasným odkazem na rallyové tradice značky MINI.

Nyní koncept MINI Coupé Concept přichází s podobně extrovertním vzhledem a sportovním zaměřením, které ale lze v současnosti vnímat také jako spojovací článek mezi minulostí a budoucností značky. MINI Coupé Concept disponuje tradičními hodnotami značky MINI, jež kombinuje s pokrokovými technologiemi, a vytváří tak vizi, jak by mohla rodina vozů MINI vypadat v budoucnu.

Stejně jako tomu bylo vždy, tak MINI i nyní s konceptem MINI Coupé Concept naplňuje touhy nové skupiny potenciálních zákazníků s jasně definovaným charakterem. MINI Coupé Concept osloví motoristy, které vzrušuje spojení jízdního potěšení, lifestyle a prémiové kvality, které jsou pro značku MINI typické, se sportovními vlastnostmi a charakterem nejvyššího kalibru.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz