Elektrický supersport Varley evR450

5. 11. 2011 • Novinky

Občas se přistihnu, že přemýšlím o budoucnosti celého automobilového průmyslu, vývoji spalovacích motorů a v poslední době převážně o elektřině. Není týden, aby se ve světě nepředstavil nějaký nový model poháněný právě elektřinou. Je tedy doba benzinová na ústupu a nahradí jí za pár let doba elektrická?

U městských vozů lze alternativním způsobům pohonu jen fandit. Z měst by zmizel otrávený vzduch, bylo by větší ticho a klid pro žití. Městské elektromobily však v současnosti zabíjí jejich cena, která mnohdy sahá do více než milionové výše. Jak je to ovšem u sportovních vozů, jež samy o sobě nejsou levnou záležitostí?

Nejnovějším počinem s Austrálie je supersport evR450 společnosti Varley, jež za cenu 150 tisíc euro nabídne svezení v elektromobilu se zrychlením z nuly na 100km/h za 3,8 vteřin a s maximální rychlostí elektronicky omezenou za 200km/h.

Vůz na první pohled vypadá navíc docela k světu. Disponuje čistým aerodynamickým designem, nahoru otevíraným párem dveří a minimalisticky vyvedeným interiérem zaměřeným čistě pro radost z jízdy.

Jaká je tedy nevýhoda evR450? Dojezd! K dispozici jsou dvě varianty kapacit baterií, přičemž ta první umožní ujet vzdálenost 150km. Druhá pak rovných 300km. Při sportovní jízdě však spotřeba elektrické energie razantně poroste a ze slušného dojezdu se stane pouhých několik desítek kilometrů.

Má tedy cenu uvažovat o elektromobilu, když s ním z Prahy nedojedete ani do Benešova a zpátky?

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz