han103_volkswagen-emissions-_0814_11

Prodejci VW na Slovensku měli kartel: Zaplatí obrovskou pokutu

8. 6. 2020 • Novinky, Zajímavosti

Slovenský antimonopolní úřad uložil souhrnnou pokutu ve výši přes 6,7 milionu eur za kartel při prodeji aut značky Volkswagen – informovala mluvčí úřadu. Dohoda byla mezi 18 podnikateli, kteří si stanovili výšku slev a koordinovali se ve veřejných soutěžích. Jednomu prodejci uložil úřad i zákaz účasti ve veřejných zakázkách na 3 roky od právní moci konečného rozhodnutí. Kartel prodejců VW na Slovensku trval roky. Jeho cílem bylo omezení hospodářské soutěže.

Dohoda se odehrávala mezi 18 prodejci. V rámci odvolání úřad dvěma podnikatelům pokutu neuložil a dalším třem snížil. Takový postup lze uplatnit v případech, že se účastník kartelu přizná nebo pomůže kartel prokázat. Cílem tohoto kartelu bylo omezení hospodářské soutěže na trhu prodeje nových osobních a užitkových vozidel značky Volkswagen. Dohodnutí prodejci si stanovili výšku maximálních slev poskytovaných na jednotlivé typy vozidel a rozdělili si území Slovenska podle regionů, ve kterých mají provozovnu. Na základě dohody měli zákazníkům z jiného regionu poskytnout slevu o 1% nižší, než jakou by jim nabídl prodejce z jejich regionu. Cílem podle úřadu mělo být i odstranění konkurence mezi prodejci, zachování si určitého okruhu zákazníků a hladiny cen.

Předmětem věcného rozdělení zákazníků bylo pravidlo, podle kterého, pokud prodejci věděli o tom, že zákazník už ‘patří’ jinému prodejci, tedy že v minulosti již kupoval vozidla u jiného prodejce v rámci prodejní sítě Volkswagen, poskytli takovému zákazníkovi cenově nevýhodnou nabídku, aby byl zákazník motivován zakoupit si vozidlo u ‘svého’ prodejce.

Účastníci kartelu si měli podle úřadu rozdělit i zákazníky, kteří nakupovali vozidla prostřednictvím veřejných zakázek, obchodních veřejných soutěží či jiných podobných soutěží. V souvislosti s tím měli koordinovat účast a postup při předkládání nabídek v procesu veřejných zakázek, ve veřejných obchodních soutěžích nebo v obdobných soutěžích, které se týkaly prodeje osobních a lehkých užitkových vozidel značky Volkswagen. Účastníci si vyměňovali citlivé obchodní informace. “Rozhodnutí rady úřadu nabylo právní moci dne 1. června 2020. Účastníci řízení se mohou domáhat přezkoumání tohoto rozhodnutí soudem,” uzavřel úřad. Vozidla VW byly loni v SR 2. nejprodávanější značkou.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz