19

Formule Student a TU Brno Racing

1. 3. 2013 • Novinky, Zajímavosti

Co je Formule Student a čím se TU Brno Racing zabývá, se budu snažit představit v tomto seriálu článků. Rádi bychom, kdyby se v České republice vědělo o této soutěži více a dostala se do povědomí široké veřejnosti. Bohužel se stále setkáváme s tím, že o Formuli Student nevědí na jiných fakultách, na vysokých a středních školách, ve firmách atd. My chceme s tímto stavem něco udělat. A začneme hned teď prvním článkem.

Na začátek něco málo z historie. Formulová soutěž technických univerzit se jela poprvé v USA v roce 1978. Tam je dodnes používán název Formula SAE (FSAE). Do Evropy dorazila o hodně let později, v roce 1998, s označením Formula Student. První závod na našem kontinentu se jel na britském okruhu Silverstone a dá se považovat za nejprestižnější závod v Evropě. Na jeho postavení ale dotírá německý Hockenheimring. V Anglii jsme byli dvakrát, letos jedeme do Německa, takže budeme moci srovnávat. Po celém světě je asi pět set týmů a jejich počet každým rokem roste. Soutěží i univerzity ze zemí jako třeba Indie, Pákistán, Čína, Ekvádor, Irán, Izrael a mnoho dalších, od kterých byste to asi nečekali. U nás v republice máme už celkem pět týmu, na Slovensku je zatím jeden. V Německu jdou tato čísla do desítek a celá Formule Student je tam velmi známá, takže na ni slyší mnoho firem ze všech možných oborů.

Do Formule Student se zapojují i samotné automobilky, a to jak formou spolupráce s jednotlivými týmy, tak i jako sponzoři samotných soutěží. Na Silverstone to byl třeba Nissan a Jaguar, v Maďarsku Audi, v Německu BMW, Porsche, Volkswagen apod. Patronem britského podniku je Ross Brawn, velmi významná postava ve světě Formule 1. Na závodě v Itálii nám konstrukci formule hodnotili dva pánové z vývojového oddělení v Lamborghini a Maserati (o to větší překvapení pro nás bylo třetí místo z této disciplíny).

Tady už vám možná začíná docházet, že Formule Student není nějaký malý studentský projekt, ale opravdová soutěž na úrovni jakéhokoliv mezinárodního šampionátu. Návrh auta od prvního do posledního šroubku, výroba ve školní dílně, nebo na zakázku ve firmách, týmové meetingy několikrát týdně, shánění sponzorů a péče o ně, testování na letišti, laborování s nastavením, účast na výstavách a na akcích sponzorů, medializace, závody po celém světě. Je tam prostě všechno a všechno dělají samotní studenti. V našem týmu se tomu věnujeme ve svém volném čase a samozřejmě zadarmo. Nemáme na to žádný předmět a ani z toho nemáme žádné školní výhody. Ale pak přijdou závody a v té chvíli vám dojde, že si zažíváte vývoj, testování a závodní sezónu ve svém vlastním závodním týmu. V té chvíli víte, že to všechno mělo smysl.

YouTube Preview Image YouTube Preview Image .

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz