opel-grandland-x-9-335501

Nepochopitelný úspěch. SUV Opel Grandland X poráží v losím testu i supersporty

1. 11. 2018 • Novinky, Zajímavosti

Rychlost 81 km/h. Tak zní výsledek úspěšného testu Opel Grandland X, který v losím testu obstál na třikrát podtrženou jedničku s hvězdičkou. Nebýt jednoho jediného kužele, zvládl by Grandland X losí test dokonce při rychlosti 82 km/h, a to je ukrutné tempo.

Pro porovnání si vezměme pár příkladů… Nejnovější Porsche 911 Turbo zvládne modelovou situaci za stejných podmínek projet rychlostí nanejvýš 80 km/h. Famózní Mercedes-AMG GT R je pak stejně úspěšný jako Grandland X.

Třeba Porsche 718 Boxster s motorem uprostřed ale umí jen 80 km/h a takové BMW M2, které všichni díky jeho fantastickému naladění a skvělému podvozku oplývají, rychlost 80 km/h mezi kužely ani nezvládne. A při pomalejším tempu to bylo tak tak.

A nové BMW M5? Grandland X mu v losím testu nadělil doslova kanára. Monstrum s výkonem 600 koní totiž nebylo schopné test absolvovat rychlejším tempem než hrubě průměrnými 74 km/h.

Máme tu ale ještě další adepty na holení. Tentokrát z řad hothatchů. Civic Type R – nejefektivnější a zároveň i zdaleka nejrychlejší hothatch na trhu, který je dokonce i lehčí než SUV od Opelu (koncernu PSA). Opět prohra. Type R zvládl mezi kužely udržet tempo maximálně 78 km/h. Hyundai i30 N pak neumí stejný úsek projet rychleji než 74 km/h.

Pro úplnost se sluší doplnit, že Grandland není v kategorii SUV jediným automobilem, kterému se podobný úspěch podařil. Stejnou rychlostí dokázalo mezi kužely prokličkovat také nové, avšak mnohem sofistikovanější Audi Q5. Ten ledový klid Grandlandu mu ale přesto chyběl.

A teď už promluví video:

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz