bez-nazvu

Postavit si přístřešek pro auto je opravdu jednoduché

17. 9. 2019 • Novinky

Přestože rodinné domy rostou jak houby po dešti. Ne každý tento dům má také vlastní garáž. Pokud ale máte kousek pozemku na víc, hodilo by se zauvažovat nad tím, že si postavíte jednoduchý přístřešek pro auto. Hodí se zejména při nepřízni počasí, jako jsou třeba kroupy. Vy pak nemusíte následky pohromy řešit s pojišťovnou.

Pokud jste zdatný kutil, zabere vám postavení přístřešku jen pár dní, možná ani to ne. Ze všeho nejdříve si nezapomeňte vše pořádně změřit a zapřemýšlet se nad materiálem, který použijete. Pozitivní je, že dnes už nemusíte stříšku stavět od základů, ale existuje možnost si koupit již hotovou stavebnici, kterou pak jen složíte a namontujete. Taková ikea trochu jinak.

Výhody přístřešku oproti zděné garáži jsou například nízká cena, ochrana proti korozi (rychlejší osychání), rychlý výjezd i vjezd bez nutnosti čekání na garážová vrata, prakticky neomezené rozměry parkovací ho místa a to nejdůležitější postavíte ho během víkendu. Také už nebudete muset v zimě odhazovat sníh z kapoty, a to se vyplatí.

Důležité je se zamyslet nad materiálem, ze kterého přístřešek chcete postavit. Dřevo se zdá jako vděčný přítel, avšak je nutné o něj pečovat. Vhodnou alternativou se tak může jevit hliník. Zpravidla levnější než dřevo. Montáž je také snazší a svým designem se hodí jak k novostavbě, tak ke staršímu domu.

Když už máte zvolené místo i koupený materiál, zbývá to nejdůležitější – tedy samotná montáž.

Už při samotném měření místa, byste neměli zapomínat na to, aby se vám pod přístřešek pohodlně zajíždělo a také, aby se daly pohodlně otevřít všechny dveře a také kufr. Nezapomeňte ani na výšku, která by vám po vystoupení z auta měla ještě o půl metru přečnívat. To se také hodí zejména, pokud budete parkovat s nosičem/rakví na střeše.

Jako první musíte postavit nosné sloupky, dbejte na to, aby byly dostatečně hluboko v zemi, a to nejméně 60 centimetrů. V ideálním případě je ještě zabetonujte. Můžete si být pak jistí, že je ze země nedostane ani nejsilnější vichr. Nejhorší variantou pro podlahu je hlína, neboť hrozí, že si při nepříznivém počasí budete roznášet hlínu všude. Jde to vyřešit snadno, pokud nechce parkovací plochu betonovat nebo vydláždit, pak zvolte například vysypání šterkem nebo zatravňovací dlaždice.

K nosným sloupkům připevněte nosníky střechy a dokončete základní konstrukci stavby. Pak už zbývá nainstalovat je střešní konstrukci, na kterou následně namontujete střechu. Také nezapomeňte zatmelit všechny spáry u spojnic a spáry podél zdi pokud stavíte přístřešek u domu. Ještě přidělat okapy a je hotovo.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz