cars-for-sale

Prodej aut v lednu klesl o 23 %: Desetina Čechů zvažuje, že by se vzdali svého auta

4. 2. 2021 • Novinky, Zajímavosti

Čtyři z pěti Čechů se zajímají o to, jak svým chováním ovlivňují životní prostředí. Někteří proto zvažují například i výhradně používat veřejnou dopravu, nebo vyměnit automobil za jeho ekologickou alternativu.

Provoz na silnicích či registraci nových vozů za právě uplynulý rok silně ovlivnila pandemie koronaviru. A tento trend bohužel pokračuje i v letošním roce. Včera zveřejněná data Svazu dovozců automobilů za letošní leden uvádí meziroční pokles registrací nových osobních automobilů o 22,67 %. Počet registrovaných osobních automobilů s čistě elektrickým pohonem poklesl meziročně o 40 %. Podle dat průzkumu jezdí elektromobilem či hybridem v Česku jen necelá 2 % dotázaných. Dalších 13 % dotázaných o tom však začíná uvažovat.

Průzkum ukazuje i další trendy v oblasti mobility. Desetina Čechů zvažuje, že by se vzdali svého auta a používali veřejnou dopravu. Celkem 45 % dotázaných tak již učinilo, stejné procento se ale svého plechového miláčka vzdát nechce. A jak ukázala data výše, zatím jsou k možnosti přechodu na elektrické varianty aut spíše zdrženliví.

Udržitelné chování se stává běžnou součástí našeho života. Jen něco přes 5 % Čechů v průzkumu ING uvedlo, že je to vůbec nezajímá a neřeší to. Nejde jen o přesvědčení, pro které je potřeba něco obětovat, téměř dvě třetiny (62 %) Čechů věří, že odpovědné chování může ušetřit jejich domácnosti peníze.

S ohledem na odpovědnost a udržitelnost sdílí věci necelá třetina Čechů a více než 19 % o tom uvažuje. Je tak otázkou, zdali si do budoucna osvojí i vzrůstající počet služeb carsharingu.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz