1772394-img-auto-penize-povinne-ruceni-pojisteni

5 situací, kdy musíte platit povinné ručení, i když svým autem nejezdíte

9. 9. 2015 • Novinky, Zajímavosti

Nemůžete právě svým autem jezdit? I tak musíte ve většině případů platit povinné ručení. Přinášíme vám přehled nejčastějších situací, kdy lidé tuto zákonnou povinnost podceňují.

1. Máte auto, které jen stojí na silnici nebo v garáži

Auto, které byť jen stojí na vozovce nebo parkovišti, je automaticky součástí silničního provozu. Zde tedy nesporně hrozí pokuta. Problematické je však i stání nepojištěným autem v garáži či na zahradě. Nemáte-li v úmyslu vozidlem jezdit, měli byste jej správně podle zákona o provozu na pozemních komunikacích uložit do tzv. depozita. Tam odevzdáte svou SPZ a technický průkaz. Minimální doba uložení je 24 h, maximální 12 měsíců + 6 dalších, o které je možné požádat.

2. Koupili jste auto, zatím čekáte na doklady

Okamžikem podpisu kupní smlouvy přechází veškerá odpovědnost za vozidlo na vás, bez ohledu na to, co se právě s autem děje. Co nejrychleji proto uzavřete povinné ručení, případně i havarijní pojištění. Pokud má u sebe doklady stále původní majitel, nevadí – k uzavření pojistky vám stačí kopie velkého technického průkazu.

3. Probíhá dědické řízení, jehož předmětem je i osobní automobil

Původní majitel vozidla zemřel a vy se pravděpodobně stanete dědicem? Nečekejte na výsledek dědického řízení. Povinnost platit povinné ručení přechází na dědice už okamžikem úmrtí. Ověřte si stav u konkrétní pojišťovny. Pokud je placeno na celý rok, máte na přepsání na sebe čas.

4. Auto čeká v autobazaru na prodej

Dali jste auto do bazaru, ale zatím zůstáváte jeho vlastníkem? Pozor, pojistné musí být zaplaceno. Jinak přejímáte odpovědnost za škody, které by mohly být vozidlem způsobeny: třeba při přejíždění v rámci areálu nebo zkušebních jízdách.

5. Předali jste nepojízdný vůz „do sběru“

Jediný správný postup, který vás zbavuje odpovědnosti za auto, je předání profesionální likvidační firmě s příslušným oprávněním. Ta vám vydá potvrzení o likvidaci. S ním musíte zajít na registr vozidel a auto odhlásit. Jinak vaše odpovědnost stále trvá.

„Provozování“ vozidla – včetně výše uvedených způsobů – je jinak přestupkem, za který vám hrozí pokuta až 40 000 Kč. Další, až 20 000Kč sankce, hrozí vlastníkovi vozidla při neodevzdání SPZ do depozita. Nemluvě o daleko větším problému v případně škodní události. Neriskujte zbytečně!

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz