Chris Bangle končí

5. 2. 2009 • Novinky

Dnes BMW uvolnilo opravdu žhavou novinku, podle které Chris Bangle opouští automobilku z pozice designového šéfa!

Kontroverzní designer během své působnosti rozdělil příznivce značky BMW na dva extrémní tábory. Jeho modely byly buď milované, nebo nenáviděné. Jen si vzpomeňte, co provázelo představení minulé generace řady 7 v roce 2002.

Chris tuto informaci sám potvrdil a také stručně specifikoval, proč BMW opouští: “Chci se věnovat zcela své designové produkci mimo automobilový průmysl.” Chris například přednáší na prestižní Harvard University a je na své vlastní cestě s mnoha projekty. Jak automobilka potvrdila, s Chrisem bude i nadále v kontaktu a bude s ním dále spolupracovat jako s konzultantem. Mimo tiskovou informaci se nám podařilo zjistit, že spolu s ním odchází i pár talentovaných designerů, kteří pro něj budou pracovat v jeho vlastním designovém studiu!

Jeho funkci nyní přebírá Adrian van Hooydonk, který se tak stává novým šéfem designu BMW Group. Adrianu van Hooydonkovi je nyní 44 let a dosud zastával post ředitele designu “pouze” automobilky BMW. S Banglem úzce spolupracovali bok po boku celých 17 let.

“Christopher Bangle měl výrazný a trvalý dopad na identitu jednotlivých značek BMW Group. ”Jeho přínos pro úspěch naší společnosti byl rozhodující.” uvedl v tiskové zprávě Klaus Draeger, ředitel vývoje u BMW. Draeger se dále vyjádřil v tom smyslu, že Bangle nastavil jasnou designovou koncepci pro BMW, v které bude van Hooydonk dále pokračovat a rozvíjet ji.

Christopher E. Bangle, dosavadní hlava designu BMW, spolupracoval přes 17 let velmi blízce s jeho nástupcem Adrianem van Hooydonk a nyní mu předává své pomyslné žezlo. Bangle za svou dobu působnosti u BMW změnil modely této značky do zcela jiné podoby a nasměroval je přímou cestou do budoucnosti. Jeho design je kontroverzní a velmi futuristický a až během posledních let si příznivci značky na jeho výtvory zvykli. Prodeje BMW však jeho transformace výrazně neohrozila, právě naopak. Kromě modelů řad 3, 5 a 7, Chris a jeho tým byli odpovědni také za modely BMW Z3, BMW Z4, BMW X5, BMW Z8, BMW X3, novou generaci BMW 6 , BMW X6 a nejmenší modelovou řadu BMW 1… Chris Bangle byl ve své funkci u BMW od roku 1992.

Ať již je Bangle a jeho design oblíbený či nenáviděný, jedno se mu upřít nedá. Za jeho působení v automobilovém průmyslu u BMW Group mu vyšlo vše, na co se zaměřil. Jasně o tom hovoří čísla prodejů.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz