1406589

Trh s ojetými auty trpí častými podvody. Nejvíce se falšuje země původu

4. 12. 2018 • Novinky

Cebia, společnost, která dlouhodobě pomáhá motoristům s bezpečným nákupem ojetých vozidel, provedla prověření země původu u více než 70 tisíc VIN náhodně vybraných dovážených ojetých vozidel, aktuálně nabízených na inzertních portálech. Analýza ukázala, že třetina vozidel ve skutečnosti pochází z jiné země, než uvádí prodejce v inzerci.

Nadpoloviční většina vozidel má deklarovaný původ v Německu, ale reálně pochází ze zemí jižní Evropy, nebo dokonce z jihovýchodní Evropy a zemí bývalého Sovětského svazu.

Z prověřeného vzorku 71 358 dovážených vozidel mělo v inzerátech 39 148 (55%) uvedenou zemi původu Německo, 7 891 (11%) Itálie, 4 698 (7%) Rakousko, 3 998 (6%) Francii. Po prověření země původu byla nesprávně uvedena skutečná země u 21 838 vozidel, tedy u 31% z celkového počtu prověřovaných dovážených vozidel. Ve skutečnosti bylo z Německa dovezených jen 28 672 (40%) vozidel a na druhé straně nejvíce vzrostly počty dovážených vozidel z Řecka, Španělska, Chorvatska, Rumunska, Běloruska a Bulharska.

Opět se ukazuje, že trh s ojetými vozidly trpí mnoha problémy, které jsou často ve stínu mediální komunikace o problematice stočených tachometrů. Prodejci záměrně uvádějí nesprávnou zemi původu vozidel pro zvýšení šance prodeje, tedy i prodejních cen.

Ve skutečnosti se k nám dovážejí ojetiny ze zemí s globálními ekonomickými problémy v rámci EU a mimo EU ze zemí východní Evropy. Jde například o Řecko, ale i Španělsko nebo Portugalsko a země bývalého sovětského bloku a bývalé Jugoslávie. Auta z těchto zemí mají často problémy, jako jsou špatný technický stav, nezdokumentovanou historii a navíc mají i masivně stočené kilometry.

Jak je tento podvod v praxi realizován? Vozidlo původem např. Z Rumunska se před dovozem krátce zaregistruje v Německu, kde dostane německý technický průkaz a registrační značky a následně je pak přihlášeno jako dovoz ze SRN. Jako země původu je pak uvedeno Německo v českém technickém průkazu.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz