crop_727_477_1571049921-dacia-duster-2018-1600-0d

Dacia Duster je druhým nejprodávanějším autem v Evropě

4. 11. 2019 • Novinky

Zní to jako rumunská pohádka, je to však skutečnost. Dacia Duster se v rámci evropských prodejů stala druhým nejprodávanějším evropským autem a s přehledem nejprodávanějším SUV na evropských trzích. Do TOP 5 nejprodávanějších aut se přitom dostala i Dacia Sandero. Značka tak prožívá příběh, který jí závidí téměř všechny renomované evropské automobilky.

Před rokem 2005 v Evropě téměř neznámá rumunská značka Dacia dnes válcuje evropské trhy. Jediný, kdo jí momentálně sekunduje a drží si prvenství, zůstává tradičně Volkswagen s modelem Golf. Hned za ním se však podle statistik v rámci evropských prodejů umístila Dacia Duster, které se jen v říjnu prodalo více než 19 000 kusů. Za prvním Golfem s prodeji přes 26 000 kusů je to samozřejmě odstup, už samotná skutečnost, že je Dacia druhá, nicméně analytikům vyráží dech.

Do první TOP 5 v evropských prodejích se přitom dostaly jen dvě značky – Volkswagen a zmiňovaná Dacia. Na čtvrtou příčku se totiž dostal další “Rumun” – hatchback Sandero. Mateřský koncern Renault-Nissan si dobré jméno Dacie naplno uvědomuje a také na evropských trzích je vidět její nenápadné protlačování do vyšších pater. Pokud však nové vedení francouzsko-japonského koncernu zůstane věrné původní myšlence Carlose Ghosna (momentálně je ve vězení údajně za daňové úniky), Dacii udrží na uzdě a navzdory obrovské popularitě ji podrží “nohama na zemi”. Ghosn svého času prohlásil, že právě skromnost dělá Dacii Dacií a zajišťuje její pozici v čele prodejů.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz