Electric vehicle changing on street parking with graphical user interface, Future EV car concept

Pětina Čechů sní o elektromobilu, omezený rozpočet je ale nutí kupovat vozy se spalovacími motory

2. 12. 2020 • Novinky, Zajímavosti

Ačkoli si Češi nejčastěji pořizují automobily s benzinovým pohonem, v případě neomezeného rozpočtu by téměř polovina oslovených dala přednost ekologičtější variantě a pořídila si buď elektromobil (20 %) nebo vůz s hybridním pohonem (25 %). Motivem pro koupi elektromobilu či hybridu by pro dotázané byla především snaha ulehčit životnímu prostředí. Realita je však jiná: podle aktuálních statistik tvoří automobily na elektrický či hybridní pohon necelá dvě procenta registrací nových vozidel.

Připravenost českých zákazníků nakupovat elektromobily ověřil výzkum. Mezi nejčastější bariéry rychlejšího rozšíření vozů s alternativním pohonem patří podle dotázaných respondentů vysoká pořizovací cena, nedostatečná síť dobíjecích stanic a omezený dojezd.

Za tři čtvrtletí letošního roku se prodalo v ČR 1 732 elektromobilů. Budoucnost patří využití obnovitelných zdrojů energie. Automobilkám se postupně daří přesvědčovat spotřebitele, že koupě elektromobilu má ekologický i ekonomický smysl. Dostupné financování může tato čísla ještě podpořit, je ale také potřeba zaměřit se na rozvoj potřebné infrastruktury.

Problém s autem z druhé ruky

Dle výsledků průzkumu by respondenti s koupí použitého elektromobilu váhali. Spíše nebo zcela určitě by koupi ojetého elektromobilu odmítlo 73 procent dotázaných respondentů. I to může být pro zákazníky důvod, proč si nepořídit vůz na elektrický pohon – jeho cena může klesat rychleji než u ojetých vozidel se spalovacím motorem.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz