concept

Nové Isuzu MU-X odhaleno! [video]

3. 11. 2013 • Novinky, Videa

V době testování poctivého offroadu Isuzu D-MAX jsem si říkal, že je opravdu velkou škodou absence dalších modelů od této japonské značky. Isuzu má totiž v nabídce námi testovaný model D-MAX, který se sice nabízí ve třech různých verzích, ale další modely automobilce Isuzu v dnešní době chybí. Nyní se ale naštěstí toto tvrzení mění a Isuzu odhaluje zbrusu nový model MU-X!

Design MU-Xu jakoby z oka vypadl D-MAXU a vypadá tedy (dle mého názoru) velmi dobře. Elegantní až agresivní vzhled přední části mají oba modely společné. Stejně tak jako interiérové prvky. Avšak tvar karoserie je naprosto rozdílnou záležitostí. Oproti D-MAXu není kabina useknutá a MU-X nedisponuje korbou. Má však místo až pro sedm pasažérů.

MU-X bude k dispozici celkem ve třech stupních výbavy (LS-M, LS-U a LS-T) a ta nejvyšší LS-T může zahrnovat i audiosystém s šesti reproduktory a spárování s iPodem i bluetooth. Můžete však mít i soundsystém Sky s 10″ monitorem, který bude umístěn na stropě. To aby si mohli pasažéři vzadu pouštět DVD.

Pod kapotou MU-Xu se skrývá čtyřválcový turbodiesel o objemu 3,0 litrů (ano, není to překlep). Poskytuje výkon 130 kW při 3 600 otáčkách a točivý moment 380 Nm v rozmezí 1800 – 2800 otáček.

Tato síla může být posílána buď na zadní a nebo na všechna čtyři kola skrze pětistupňovou manuální převodovku a nebo pětistupňový automat. Manuání převodovka disponuje lamelou o průměru 265 mm a automat má možnost sekvenčního řazení díky elektronicky řízenému a adaptivnímu měniči Grade Logic & fuel-saving lock-up. Automat může pracovat celkem ve třech režimech a pro sjíždění strmých kopců má také funkci brždění motorem.

Oproti D-MAXu však má MU-X naprosto jinou techniku podvozku a brzd. Zatímco D-MAX měl tuhou zadní nápravu a listová pera, MU-X má i vzadu zavěšení Multi-link, plynové tlumiče a stabilizátor. Přední kola jsou samozřejmě nezávisle zavěšena. Samozřejmostí jsou pak pro MU-X kotoučové brzdy na obou nápravách (vpředu kotouče o průměru 300 mm a vzadu 318 mm) s funkcí ABS, EBD (elektronická distribuce brzdné síly) a EBA (nouzový brzdový asistent).

Kola pak MU-X obouvá šestnástipalcová s pneu o rozměru 245/70 (ve verzi LS-M) a sedmnáctky s pneumatikami 255/65 budou mít verze LS-U a LS-T.

Isuzu poskytuje na MU-X pětiletou záruku (nebo 130 000 km) samozřejmě také s plnou asistenční službou.

Zatím není jasné, kdy (a jestli vůbec) se dočkáme tohoto modelu i v Evropě, ovšem byla by to velká škoda. Zatím bude MU-X k dostání v Austrálii a základní verze 4×2 LS-M startuje na 40 500 australských dolarech (cca 734 000,- Kč). Verze 4×4 LS-T už však začíná na 53 500 AUD (necelých 817 000,- Kč).

Pokud se bude MU-X nabízet i v Evropě, dostane stejný 2,5 litrový BiTurbodiesel z D-MAXu, který má vyšší točivý moment a plní emisní normu Euro 5. Manuální převodovka by v takém případě měla být šestistupňová.

Budeme tedy doufat, že se MU-X dostane také k nám. Já bych se na offroad hrátky určitě těšil…

 

YouTube Preview Image .

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz