Caterham-Lola SP/300.R odhalen

14. 1. 2011 • Novinky, Videa

Pokud Vám také již lezou krkem ty nevzhledné závodní speciály typu Radical, máme pro Vás jednu novinku. A to novinku vskutku pohlednou. Výrobce automobilů pro volný čas,  anglický Caterham oficiálně představil svůj nejnovější výtvor na Mezinárodním autosalonu v Detroitu. Caterham-Lola SP/300.R. A o tom, že vypadá opravdu znamenitě, se můžete přesvědčit shlédnutím následujícího videa:

YouTube Preview Image

Speciál byl vyvíjen ve spolupráci s firmou Lola, která dodala hliníkové šasi. Lehký, 600kg vážící stroj se nese v aerodynamickém duchu s předním splittrem, masivním zadním křídlem a zcela plochou spodní částí karoserie. Přes odvážný design zcela zaměřený na jízdní vlastnosti a výkon, tu přesto nalezneme místo pro dva pasažéry.

O pohon se stará přeplňovaný 2.0litrový čtyřválec Duratec z dílen automobilky Ford s výkonem 224kW (300 koní). Motor je propojen s automatickou převodovkou FTR Hewland, která dokáže poslat výkon na vozovku se zrychlením z nuly na 100km/h za 2,5 vteřiny a maximální rychlostí 274km/h.

Při výrobě brali inženýři zřetel na bezpečnostní předpisy MSA, což znamená, že obsahuje integrovanou klec, šesti-bodové bezpečnostní pásy, hasící přístroj a odolnou palivovou nádrž. Najdeme toho u něj však mnohem víc. Například podvozek s nastavitelnou světlou výškou, brzdy AP Racing a 13“ kola z lehkých slitin obuté do zakázkových pneumatik Cooper.

Zatímco SP/300.R je představitelem čistě závodního stroje, který by se měl objevit na startu nadcházející sezónu v roce 2012, automobilka uvažuje i o výrobě verze, která by mohla zamířit i do provozu.

Podle Ansara Aliho, výkonného ředitele společnosti Caterham:“ Motorsport není jen jedna ze součástí historie Caterhamu. Je to krev, která protéká našimi vozidly a je s nimi úzce spojena. Závodění není pro nás dnes jen podnikání. Je to nedílná součást naší tradice a filosofie, kterou chceme dál šířit u nás i v zahraničí a SP/300.R je dalším logickým krokem ve vývoji naší produktové nabídky.“

Výroba bude omezena na pouhých 25 kusů ročně a ceny budou začínat na 60.000 librách.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz