IMG_0633

TEST Mazda 6 2.0 Skyactiv-G

31. 7. 2013 • Mazda, Novinky, Testy

Motor: 95%

převodovka: 90%

Podvozek: 100%

zpracování: 85%

Praktičnost: 80%

Fantastické auto postavené podle staré školy v novém moderním kabátě. Vypadá skvěle a ještě lépe jezdí

Verdikt:

Nebudu to zastírat a dlouze popisovat a řeknu to hned na začátku – nová generace Mazdy 6 je skvělé auto a zejména pak z řidičského hlediska se jedná o naprostou špičku mezi rodinnými auty. A tentokrát nezůstalo jen u toho, že výborně jezdí. Mazda výrazně zapracovala na interiéru a jeho zpracování a ergonomie nyní působí až evropsky. Z japonských interiéru mimo prémiovou třídu se jedná o to nejlepší. Nutno podotknout, že interiér se nese v čistě funkčním a minimalistickém směru. Jsou tu jen ty nejnutnější ovladače a dekory. Výsledkem je pak velmi jednoduchá elegance a rozhodně to nepůsobí lacině. Navíc kožená perforovaná sedadla s elektrickým nastavením a v hezké béžové barvě dodávají nádech luxusu a kromě toho ještě navíc dobře drží a jsou pohodlná.  Škoda je jen multimediálního displaye, který je malý a rozhraní je graficky i funkčně silně za konkurencí.

A pak je tu také design, ano ten je subjektivní, ale pochybuji, že se najde někdo, komu se Šestka vyloženě nelíbí. Za sebe musím konstatovat, že jsem na autě nenašel žádný detail a jakýkoli úhel, který by neseděl ke zbytku vozu. Vše je vyvážené a perfektně ladí s ostatními částmi. Agresivně tvarovaná příď s výraznými blatníky se postupně přelívá do elegantního tvaru zadku s akcentem sportovnosti. Dvě koncovky, decentní odtrhová hrana na víku kufru a úzká světla. Tak čistě a krásně tvarované auto ve stejné třídě budete jinde hledat těžko. Je to návrat ke klasické škole a pocta čistému sportovnímu designu.

mazda6_6

Navíc Mazda u benzínových motorů stále opovrhuje downsizingem a přeplňováním. Místo toho Šestku pohání výhradně atmosferické čtyřválce 2.0 a 2.5 litru. Náš testovaný model stojí uprostřed nabídky s nejsilnější verzí dvoulitru o výkonu 165 koní a 210 Nm. Ne, nejsou to na první pohled nijak oslnivé hodnoty, jenže realita je úplně jiná a o tom si více řekneme za chvíli. Zajímavostí atmosferického motoru je kompresní poměr 14:1 – ten výrazně zlepšuje efektivitu spotřeby a také v nízkých otáčkách silně připomíná diselový projev. Ten však zmizí ihned po překročení první třetiny otáčkového spektra. SkyActiv technologie tak dokáže splnit nejnovější emisní normu Euro 5 a drží spotřebu v rozmezí 6 a 7 litrů. To nejlepší však je fakt, že atmosferický motor nabídne naprostou kultivovanost, ochotu jít do otáček, bleskové reakce na pokyny pedálem a také lineární gradaci výkonu. No řekněte, není to v dnešní době něco nevídaného? Šestka je poctou strojům pro řidiče.

V praxi se stádo 165 koní a 210 Nm chová svižně a dynamika je přímo úměrná otáčkám motoru. Je příjemné s Mazdou jezdit uvolněně, ale pokud sešlápnete plyn na podlahu a necháte jednotku točit až k omezovači, věřte že zažijete malou nirvánu. S vyššími otáčkami slyšíte, jak se otevírá sání a ve vyšším spektru se Šestka odváže naplno a gradace se ještě více umocní. Pocitu, kdy před prudkou zatáčkou podřadíte do vysokých otáček a projedete ji pod plným plynem za řevu vytočeného motoru se rovná máloco. Šestka si navíc ještě odvážně prská a chrčí do výfuku. Motor Mazdy 6 je dokonce výrazně lepší, než profláklý boxer v Toyotě GT86 nebo Subaru BRZ. Není totiž mdlý ve středním pásmu, má větší apetit po otáčkách a výraznější nástup od volnoběhu. A co je ještě překvapivější – Mazda daleko lépe reaguje na plyn. Ano, mluvíme tady o zcela obyčejném rodinném autě za zcela obyčejnou cenu.

mazda6_2

Motoru ve stejném duchu sekunduje i manuální šestistupňová převodovka, která je naprosto fantastická. Dráhy řazení jsou krátké, přesné a kulisa nese ten správný odpor. Ne, řazení není náročné, ale vyžaduje takový ten správný přístup, kdy tam rychlost musíte razantně vrazit. Tvar hlavice přesně padne do dlaně a délka páky je ideální. Změna převodů je pak naprosto delikátní záležitostí! U točivého motoru, který nabídne výkon vysoko je taková převodovka opravdovou nezbytností a jsem rád, že to Mazda nepodcenila.

Veškerou souhru pak korunuje podvozek. Mazda u nové generace použila vzpěry  McPherson namísto dvojitých lichoběžníků u minulé generace, což je technicky krok zpět. Trochu jsem se toho bál, ale Šestka je v této generaci navíc o více než 100 kilo lehčí, než její předchůdce. Váha 1300 kg je na takto velké auto prostě výborná. To se projevilo i na ochotě podvozku zatáček. Přední náprava se tvrdě drží cesty a nehodlá se jí jen tak pustit. Šestka má přirozenou nedotáčivost plynoucí z pohonu předních kol posunutou opravdu hodně daleko. Navíc do toho promlouvá ještě velmi nezvyklé nastavení nápravy zdaní. Víte, v dnešní době se běžná auta nastavují tak, aby byla za každou cenu stabilní a za limitem šla po předku, protože se to prostě běžnému řidiči lépe zvládá.

mazda6_4

Jenže Mazda naladila zadní nápravu Šestky velmi dynamicky na úkor stability. Při rychlé jízdě tak zadek pomáhá utahovat stopu a stáčet auto do zatáčky. Pokud po nájezdu prudce uberete plyn, tak si Šestka čitelně hodí zadkem do strany. Je to parádní zábava a je neuvěřitelné, že někdo ještě takové auto mimo sportovní segment postavil. Přitom vše si Mazda 6 ponechává ideální cestovní komfort i na rozbité silnici. Elektronický posilovač řízení sice ubral něco ze zpětné vazby a citu, ale i tak nabízí relativně přirozený odpor, tužší chod a kalibrace je zcela přirozená – není ani otravně pomalé, ani příliš rychlé. Díky nízké hmotnosti se navíc ani neunavují brzdy a zvládnou toho opravdu hodně. Brzdy se dají velmi hezky dávkovat a pro plné brzdění je třeba pedál sešlápnout trochu tvrději, což pomáhá při sportovní jízdě. Nedostanete se tak k rychlému nástupu ABS a vždy budete brzdit přesně tak, jak zrovna potřebujete.

Největším problémem při prodeji benzínové Mazdy 6 budou předsudky vůči spotřebě dvoulitrového čtyřválce. Většina lidí si prostě myslí, že musí žrát i cestu kolem trávy a že diesel je daleko lepší volbou. Ani jedno není pravda. S dieselem Šestka ztrácí nejvýznamnější kus charakteru, dynamiku a kultivovanost. Navíc spotřeba u dieselu není výrazně lepší. Benzínová 165 koňová verze v klidném režimu bere okolo 6 litrů, v dálničním tempu se dá dostat i pod tuto hranici. Když Mazdu ždímáte do plna, tak si řekne maximálně o 9 litrů. A to je prosím na benzínový motor s takovou charakteristikou úctyhodná hodnota.

mazda6_3

Mazda 6 je skvěle sladěným autem, které odveze celou rodinu, nabídne spoustu místa posádce a má i relativně velký kufr. A přesto, že je to zcela běžné auto, umí nabídnout dokonalou radost za volantem, která v dnešním světě vlastně nemá obdoby. Je to pocta staré škole, pocta řidičským strojům a nabídka, která by se neměla odmítnout. Děkujeme Mazdě, že stvořila tak dobré auto!

Plusy

  • Převodovka
  • Špičková ovladatelnost, zpětná vazba podvozku, řízení a brzd
  • Rozmístění ovládacích prvků na palubní desce
  • Místo na nohy na zadních sedadlech
  • Spotřeba
  • Design
  • Motor

Minusy

  • Pomalejší navigace, horší grafika
  • Místo pro hlavu na zadních sedadlech
Motor
Konstrukce řadový čtyřválec
Palivo benzín
Rozvod DOHC
Plnění atmosférické sání
Uložení vpředu napříč
Zdvihový objem (cm3) 1998
Kompresní poměr 14,0 : 1
Vrtání x zdvih (mm) 83,5 x 91,2
Převodovka šestistupňová manuální
Poháněná kola přední
Podvozek
Vpředu Vzpěry MacPherson
Vzadu Nezávislé víceprvkové zavěšení
Brzdy vpředu Kotoučové s vnitřním chlazením
Brzdy vzadu kotoučové
Pneumatiky vpředu 225/45 R19 92W
Pneumatiky vzadu 225/45 R19 92W
Výkon a spotřeba
Nejvyšší výkon (kW/k v ot./min.) 121 / 165 v 6000 ot./min.
Točivý moment (Nm) 210 v 4000 ot./min.
Výkon/hmotnost (k/t) 126,9
Nejvyšší rychlost (km/h) 216
0-100 km/h (s) 9,1
Spotřeba paliva (l/100 km) 7,5 / 4,9 / 5,9
Objem nádrže (l) 62
Rozměry a hmotnosti
Délka (mm) 4870
Šířka (mm) 1840
Výška (mm) 1450
Rozvor náprav (mm) 2830
Provozní hmotnost (kg) 1300
Celková hmotnost (kg) 1945
Hmotnost přívěsu nebrzděného (kg) 680
Hmotnost přívěsu brzděného (kg) 1500 / 1700
Zavazadlový prostor (l) 489
Ceny
Základní cena modelu 539 900 Kč (2.0i 145 k Emotion)
Základní cena test. verze 709 900 Kč (2.0i 165 k Revolution)
Cena testovaného vozu 767 289 Kč
.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz