maxresdefault

Elektrifikace automobilů bude dražší než se čekalo

20. 9. 2018 • Novinky

Jedno z nejžhavějších témat ve světě automobilismu je elektromobilita. Pohon, který by měl zajistit většinu průmyslu v nejbližších dekádách se pomalu stává stále dostupnějším a hlavně lákavějším. Zčásti za to mohou narůstající ceny paliv a fakt, že ve více metropolích začíná platit zákaz vjezdu dieslových aut.

Tento druh spalovacího motoru se pomalu dostává do pozadí i u VW, kde se prodával nejlépe. Směrování koncernu na nejbližší roky je totiž striktně nasměrováno k elektromobilitě. Má to však jeden podstatný háček. Manažeři se pravděpodobně trošku přepočítali, když odhadovali náklady na spuštění elektrifikace.

Podle původních odhadů měl koncern do ekologického pohonu zainvestovat přibližně 20 miliard eur. Podle šéfa koncernu Herberta Diessa, bude tato částka o něco vyšší. Náklady měly být počítány až do roku 2030, kdy by měla mít elektřina v portfoliu značky a jeho dceřiných společností stabilní místo. Diess se o konkrétní částce navýšení nevyjádřil, ale jako hlavní důvod uvedl to, že konkurence je před VW výrazně napřed.

Zástupci koncernu přitom počítají s tím, že do poloviny 20. let tohoto století by měly dohromady všechny dceřiné společnosti prodávat přibližně 80 elektrických modelů. Do tohoto portfolia přispěje samozřejmě i česká Škoda, která by už za dva roky měla nabízet své vůbec první elektrické auto. Podle zástupců koncernu je jedna z cest pořízení prostředků navýšení ziskovosti značky Volkswagen. Ta se v tomto čase nachází na úrovni 4,1% a do 2025 by se měla dostat až na 8%.

Další a mnohem zajímavější informací je, že koncern VW dokonce uvažuje o odprodeji či osamostatnění některé ze svých značek. Pravděpodobně se bude jednat o jednu z luxusních divizí jako jsou Lamborghini, Bentley, Bugatti či Porsche. V úvahu však více přichází osamostatnění luxusní divize, nakolik odprodejem by mohl koncern více ztratit než získat. Každopádně tyto informace by neměly nijak ohrozit fakt, že Volkswagen již brzy začne přesedlávat na kompletně elektrický pohon.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz