ojeteautoklic1dddd

Zánovních vozů v ČR za první čtvrtletí přibylo. Jsou mladší a mají nižší nájezd

15. 4. 2019 • Novinky

V prvním čtvrtletí roku 2019 se společnost Mototechna může pochlubit pozitivními výsledky v segmentu zánovních vozů. Nabídka vozidel vzrostla nejen u nás, ale také na Slovensku a Maďarsku.  Celkové navýšení se pohybuje na necelých 5%, to pro představu znamená skoro 113 000 automobilů.

Citelný nárůst zaznamenala nabídka vozů poháněných benzínovými motory. Během posledního čtvrtletí vzrostl počet benzínových zánovních automobilů o 12,7 %, zatímco inzerované dieselové agregáty zaznamenaly nárůst o pouze jen o 2 % v přímém porovnání s posledním čtvrtletím roku 2018. „Zánovní automobily se na trhu nabízí stále mladší, což koresponduje i s poptávkou v našich centrech. Vysokým tempem roste především zájem o půlroční vozy, které mají najeto okolo devíti tisíc kilometrů. Vozy jsou stále v záruce od výrobce, ale jejich cena je často až o čtyřicet procent nižší než v případě nových automobilů,“ uvedl Petr Vaněček, provozní ředitel skupiny AURES Holdings, která značku Mototechna provozuje.  Zánovní vozy nabízené na celém českém trhu mají nejčastěji nájezd 14 240 km a jsou rok staré. Nejčastější cena těchto automobilů v tuzemsku stoupla o cca šest tisíc korun na 454 900 korun, což je vzhledem k implementaci nejrůznějších technologických a bezpečnostních vymožeností a smart technologií pochopitelné.

Avšak v posledních měsících stagnuje dovoz ojetých automobilů. Během prvního čtvrtletí roku 2019 došlo k mírnému poklesu dovozu zánovních automobilů. To je zapříčiněno situací na českém trhu. Stále se do České republiky hojně dovážejí spíše starší ojetiny než jsou zánovní auta. Ostatně to potvrzuje i Petr Vaneček, který dodává: „Dovoz zánovních automobilů do ČR klesá na úkor starších ojetin, které se k nám stále hojně dováží. Novější nebourané dovozovky nemohou svojí cenou konkurovat tuzemským automobilům s prokazatelnou historií.

V prvním čtvrtletí nabídce zánovních automobilů na českém trhu vedla jednoznačně značka Škoda s modely Rapid, Fabia, Octavia a Superb. Svého dalšího zástupce Škoda měla až na sedmém místě a tím je právě Citigo. Pátou příčku obsadil Hyundai i30. Na šestém a osmém místě se umístily vozy Volkswagen s modely Golf a Passat. Na devátou příčku se dostala Kia Ceed a desítku uzavírá Škoda Kodiaq.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz