shutterstoc

Toto jsou nejčastější zlozvyky při řízení, které ohrožují naši bezpečnost

8. 10. 2018 • Novinky, Zajímavosti

Většina lidí v dnešní době aktivně používá auto, nebo alespoň vlastní řidičský průkaz. I když se tvrdí, že cvičení dělá mistra, nemusí to znamenat, že ačkoli máte naježděno desetitisíce kilometrů, jste skutečně dobrým řidičem a nedopouštíte se za volantem žádných chyb. Zde vám přinášíme přehled deseti nejhorších zlozvyků, kterých se řidiči za volantem dopouštějí. Některé z nich odporují nejen zdravému rozumu, ale také zákonům.

1) Nedodržování bezpečné vzdálenosti

Dělají to mnozí z nás. Příliš se lepíme na kufr řidiče před námi. Nedodržování bezpečné vzdálenosti nejen že není příjemné řidiči před vámi, ale je to také nebezpečné. Přes vozidlo před vámi nevidíte, co se před ním děje. Pokud bude muset před vámi jedoucí řidič prudce zabrzdit, nestihnete včas zareagovat a velmi pravděpodobně dojde ke srážce. Jaká je tedy optimální vzdálenost? Obecně se doporučuje, abyste udržovali odstup zhruba dvou sekund, protože přesně to je průměrná reakční doba řidiče.

2) Nevěnujete plnou pozornost řízení

Ať už je to mobilní telefon, rádio nebo cokoliv jiného, co odvádí vaší pozornost jiným směrem než na vaše auto a silnici před vámi. Nenechte se za volantem ničím rozptylovat a plně se soustřeďte na situaci před vámi a za vámi. Jedině tak můžete předejít tomu, že si něčeho všimnete až příliš pozdě.

3) Bezdůvodná jízda v rychlém pruhu

V tomto případě hovoří zákon jasně. Rychlý pruh je určen pouze pro předjíždění, a pokud v něm jedete, nesmíte ohrozit ani omezit bezpečnost silničního provozu. Pokud ale na dálnici jedete v rychlém pruhu bezdůvodně, a třeba i nižší rychlostí než je povolených 130 kilometrů za hodinu, zbytečně tím brzdíte ty, kteří chtějí pruh opravdu použít k předjíždění. Když poté z rychlého pruhu narychlo uhýbáte zpět do pravého pruhu, můžete tím ohrozit v něm jedoucí řidiče.

4) Nerespektování snížené rychlosti

Určitě jste to už alespoň jednou zažili. Jedete, a najednou vidíte značku omezující rychlost z 90 na 70 kilometrů za hodinu. Říkáte si, že tenhle úsek přece dobře znáte, a nepotřebujete zpomalit, že vás nic nepřekvapí. Ale není tomu tak. Každá taková značka je umístěna z dobrého důvodu. Většinou to bývá u křižovatek nebo míst, kde může nastat nečekaná situace. Pro bezpečnost sebe i ostatních účastníků provozu tedy dejte na chvíli nohu z plynu.

5) Předjíždění na nebezpečných místech

Všichni takovou situaci znáte. Jedete za pomalu jedoucím vozidlem, například náklaďákem, a chcete ho rychle předjet. Nejde to ale vždycky. Obrňte se trpělivostí a vyčkejte na skutečně vhodné místo. Předjíždět v místě se špatným výhledem, nebo dokonce před horizontem, je velice nebezpečné. Těch pár vteřin, o které si riskantním manévrem pomůžete, za riziko srážky opravdu nestojí.

6) Bezdůvodně pomalá jízda

Z předchozího bodu vyplývá také věc druhá, a tou je bezdůvodně pomalá jízda v místě, kde se dá jet i rychleji. Nejde sice o věc uzákoněnou, protože minimální povolená rychlost platí jen na dálnicích, přesto ale, pokud potřebujete jet z jakéhokoliv důvodu jet pomaleji, dělejte to s ohledem na řidiče za vámi. Uvědomte si, že většina řidičů v takovém případě začne být nervózní, a budou vás chtít za každou cenu předjet. Mohou tak činit i na nebezpečných místech, jak bylo popsáno výše. Zachovejte zdravý rozum, a pokud vidíte, že se na vás někdo vyloženě lepí, uhněte k pravému okraji vozovky, aby řidiči za vámi vznikl o něco větší prostor.

7) Stejný styl jízdy za všech podmínek

Zákon pamatuje na tuto problematiku tím, že ukládá povinnost „přizpůsobit jízdu stavu vozovky“. Někteří řidiči to ale nedělají, a jezdí stále stejně. Musíte si ale uvědomit, že na mokré či zasněžené vozovce, případně na silnici, která je v horším technickém stavu, může vozidlo v klíčových situacích reagovat úplně jinak. V případě zhoršených podmínek tedy snižte rychlost jízdy, zvyšte koncentraci a odstup od před vámi jedoucího vozidla, a buďte ve střehu.

8) Přílišná sebedůvěra

Blížíte se ke křižovatce, na které musíte dát přednost v jízdě. Ke křižovatce přijíždí po hlavní silnici auto, ale vy si říkáte, že to ještě určitě stihnete, a proto do ní vjedete. Ve většině případů to může vyjít. Myslete ale na to, že se vám nemusí povést rozjezd a auto může uprostřed křižovatky „chcípnout“, nebo špatně odhadnete rychlost blížícího se vozidla, a pak je srážka téměř nevyhnutelná. Stejně tak buďte obezřetní i ve všech ostatních situacích, ve kterých jde o správné načasování. Vyplatí se počkat, pokud se situace nejeví jako bezpečná.

9) Vaše jízda není čitelná

Zde mluvíme především o náhlých a nepředvídatelných manévrech, například zatáčení na poslední chvíli, nebo náhlé brzdění a zrychlování. Pokud se chystáte odbočit, dejte o svém záměru vědět dostatečně předem. Brzděte s ohledem na to, zda za vámi někdo jede, a jak daleko jede.

10) Málo opatrnosti při řízení neznámého vozu

Pokud si pořídíte nový vůz, nebo si třeba nějaký půjčíte, věnujte dost času tomu, abyste si na něj dostatečně zvykli. Každé vozidlo reaguje jinak, a pokud přesednete třeba ze slabšího vozu do silnějšího, ale i naopak, bude to znát. Proto prvních pár desítek kilometrů věnujte důkladnému seznámení s vozidlem a jeho reakcemi v různých situacích, abyste předešli tomu, že udělá něco, na co nebudete připravení. Každý vůz má svá specifika, a v zájmu bezpečnosti je nutné se s nimi dostatečně seznámit.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz