bmw-k-1600-gt-26

Vybíráme výbavu na motorku: Hlavní roli hraje bezpečnost

6. 5. 2021 • Novinky, Zajímavosti

Mnozí motorkáři v dnešní době spíše dívají na cenu, než na svou bezpečnost. Motooblečení je ale věc, na které se nevyplatí příliš šetřit – může se vám to pořádně vymstít. První věc, která by vaše rozhodování při koupi moto oblečení měla usměrnit, je jaký druh motocyklu chceme jezdit a jak jej budeme převážně využívat. Náš “modelový motocyklista” je začátečník, který bude na svém právě zakoupeném naháči jezdit hlavně kratší trasy po městě, občas k tomu přidá nějaký ten víkendový výlet a chce si k němu koupit přiměřenou výbavu..

Přilba

Tou nejzákladnější věcí je kvalitní přilba. Jako první volbu bychom našemu “naháčovému” začátečníkovi doporučili integrální přilbu. Ta totiž poskytuje největší ochranu a nejvíce nárazů při nehodách statisticky směřuje právě na bradu. Pravdou je, že v případě přileb téměř vždy platí, že cena roste úměrně s kvalitou. U kvalitních značkových integrálních přilbách je třeba počítat s částkou přibližně od 3000 korun výše.

Bunda

Dále budeme pokračovat výběrem vhodné bundy. U ní je důležité zejména to, aby vám “seděly” chrániče přesně na místech, kde mají být. To znamená na loktech a ramenou. Většina bund se prodává bez zádového chrániče (želvy), podle nás byste si ale bez něj na motorku neměli vůbec sedat. Tento chránič je určitě nutné vyzkoušet přímo na těle, než jej zakoupíte. Pro kvalitnější bundy je k dispozici více chráničů, občas jsou i nastavitelné. Design řešit nebudeme, ale jako první a základní bychom doporučovali látkovou bundu s termovložkou a případně s nepromokavou membránou. Zde je třeba počítat s cenou minimálně 5000 korun. Bez problému se však může vyšplhat i na dvojnásobek – zejména pokud bunda bude z technických materiálů. Koženou bychom možná přikoupili později.

Rukavice

Dalším nezbytným doplňkem jsou rukavice. U nich opět nešetřete a uvědomte si, že při pádu se suchýma rukama napřed vás chrání právě ony. Dobrá rukavice by proto měla mít hlavně kvalitní dlaňové chrániče s protiskluzovou úpravou, aby ruce na řídítkách neklouzaly. Jako základ bychom spíše doporučili dlouhé rukavice – i kvůli ochraně před větrem. Zde bychom upřednostnili kožené rukavice – poskytují větší ochranu a déle vydrží. Rukavice musí na rukou sedět. Zde neplatí, že později povolí. Při sevření ruky kolem řídítek by se vám rukavice na dlani neměly krčit. Počítejte s cenou 2000 korun výše.

Kalhoty

Pokračujeme kalhotami. Pokud v nich chcete chodit i do práce a na setkání, tak určitě bychom volili kevlarové nebo aramidové rifle. Jelikož se s cenou snažíme zůstat co nejníže, tak spíše ty kevlarové. Chrániče kolen musí sedět přesně na koleně a ne nad ani pod ním. Zde ale pozor! Je třeba si uvědomit, že na motorce sedíte. Takže chrániče vám musí sedět na pokrčené noze a ne ve stoje. Někteří výrobci vybavují chrániče suchým zipem, abyste si je uměli v kalhotách optimálně nastavit. Počítejte s cenou minimálně 4000 korun.

Obutí

A když jsme už našeho začátečníka oblékli, třeba ho ještě obout. I když některé motocyklové tenisky jsou k nerozeznání od těch běžných, je tu pár zásadních rozdílů. Jako první si u nich všimnete, že mají tvrdou podrážku. Je to důležité proto, aby se nedeformovaly, pokud vám na nohu spadne motorka. Dále platí, že čím vyšší bota je, tím větší ochranu poskytuje noze. Takže určitě volte alespoň kotníkové s výztuží na kotnících. Vyjdou vás minimálně  na 2000 korun.

Podtrženo a sečteno – kompletní výbava pro začátečníka v přiměřené kvalitě bude stát téměř 20000 korun – a to i v případě, že budete opravdu důsledně zvažovat poměr cena – hodnota. Není to vůbec málo, ale příliš šetřit se nevyplatí, kvalitní výbava vám v kritické situaci může zachránit život.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz