bez-nazvupu

Grand Veteran zahájení sezóny 2018. Unikátní výstava veteránů v Praze

19. 4. 2018 • Novinky, Zajímavosti

Čeští majitelé automobilových veteránů a starých motorek mají rok od roku větší výběr akcí, kde se mohou představit se svými skvosty. Od dubna do října jsou jednotlivé víkendy zaplněny desítkami různých rallye, výstav, závodů, setkání, jízd pravidelnosti, stačí si jen vybrat. Mezi nejnavštěvovanější setkání patří například brněnská Classic Show organizovaná největším veteránským nakladatelstvím Motor Journal nebo legendární závod  Zbraslav – Jíloviště. Pokud někdo touží absolvovat opravdový vytrvalostní závod – pak si vybere 1000 mil československých nebo si zazávodí do kopce na Ecce Homo ve Šternberku či na brněnském Revival festivalu rychlosti mezi pavilony.

Skvělé akce bychom mohli jmenovat dál, stačí však nahlédnout do shora jmenovaného největšího časopisu Motor Journal, magazínu Oldtimer nebo třeba internetových portálů i-veteran.cz nebo eurooldtimers.com. Dopravní expozice v Národním technickém muzeu, ve které se narodily a vyrostly celé generace českých veteránistů, už není dnes zdaleka jediným místem, kam vodí rodiče o víkendech své děti. Vedle značkových muzeí Tatry v Kopřivnici a Škody v Mladé Boleslavi a Automuzea Praga ve Zbuzanech vyrostla hodnotná a krásná muzea i v soukromém držení po celé České republice. Především českou automobilovou historii ve srovnání se světovou produkcí nabízí například Veteran Arena v Olomouci,  Veterán Muzeum Zlín Aloise Samohýla nebo třeba raritní Retroautomuzeum Strnadice s vozy prodávanými za dob socialistického Československa.

Češi se však se svými špičkovými skvosty neztratí ani ve světě. V posledních letech nejen vystavovali, ale také ve svých kategoriích vítězili na vrcholných světových přehlídkách, jakými jsou italská Concorso d’Eleganza Villa d’Este nebo  Pebble Beach Concours d’Elegance. Svou úrovní a prestiží se jí blíží naše setkání hodnotných vozů na Chateau Loučeň Concours d’elegance.

Český veteránista si zvykl navštěvovat pro získání náhradních dílů nejen různé specializované internetové portály, ale jezdí také na české i zahraniční burzy a výstavy. Do Stuttgartu, Essenu, Mannheimu  nebo až do Paříže či Padovy. I v Čechách se formuje skupina výtvarníků orientující se na motoristickou historii a vytváří zajímavá a oceňovaná díla. Současná doba napomáhá zvýšení zájmu o veterány, které se stávají regulérním investičním artiklem. Řada z nových veteránistů se tak brzy dostane do dvouciferných čísel vlastněných strojů.Veteránský život znamená nejen obstarání historického auta nebo motorky, ale také starost o jeho garážování nebo pořízení příslušných dokumentů, které umožní pohyb na veřejných cestách. Tuto službu organizuje prostřednictvím testačních komisí zdaleka největší organizace pro veteránské kluby v Čechách – Federace klubů historických vozidel České republiky (FKHV). Té bylo uděleno ze strany celosvětové organizace FIVA právo výkonu tzv. národní autority, což v praxi znamená vytváření a naplňování systému pro testování historických vozidel pro jejich provoz na pozemních komunikacích. Tato organizace se snaží kromě těchto základních a nezbytných administrativních činností v poslední době o rozvíjení vlastní činnosti, která by aktivity jednotlivých sdružení a klubů doplňovala a zastřešovala. Proto vznikl před několika lety seriál vybraných akcí pod názvem Pohár Federace klubů historických vozidel ČR, ustavena Akademie českého veteránismu a vedle toho je pravidelně organizováno společenské setkání, které vyhodnotí veteránskou sezónu. Podle posledního přehledu existuje v Čechách asi 250 veteránských klubů se zhruba 9000 členy.

Doposud však ve veteránském kalendáři chybělo setkání zástupců všech sdružení a aktivit v České republice. FKHV se proto rozhodla prostřednictvím organizačního spolku Grand Veteran uspořádat stejnojmennou akci, která přivede zástupce všech sdružení v České republice na jedno místo a nabídne tak ojedinělou podívanou. Tímto místem, které poskytne pro tuto akci ideální podmínky, je rozlehlý areál Psychiatrické nemocnice v Bohnicích v Praze 8. Toto zdravotnické zařízení akci podporuje v rámci snížení společenského odstupu od psychiatrických onemocnění.

Vyvrcholením samotného projektu v sobotu 28. dubna 2018 bude reprezentativní přehlídka automobilů ze sdružení a klubů v oblasti auto a moto veteránů, představení řemesel a prodej náhradních dílů, které se používají při renovaci historických vozidel, literatury, umění a dalších souvisejících aktivit. Akce je obecně koncipována jako představení této zajímavé oblasti a jejího potenciálu pro veřejnost i odborníky.

Hlavním cílem projektu je prezentace celé šíře veteránského života, představení zajímavých vozů, zvláště  vyrobených v Československu, jako součásti technického a kulturního dědictví společnosti. Zároveň budou předvedena velmi poutavou a neobvyklou formou dvě klíčová, výroční období československých a českých dějin, 100 let od vzniku Československa a 50 let od okupace vojsky Varšavské smlouvy.  Pořadatelé chtějí oslovit především děti a mládež, pro které jsou níže zmíněné epizody našich dějin velmi vzdálené. Zároveň se renovace a péče o historická vozidla využívá pro inspiraci a podporu základních dílenských dovedností. Pro mládež a dospělé bude připravena možnost vyzkoušet si speciální řemesla a objevit jejich krásu i jednoduchost. Do těchto prezentací jsou přizvány vybrané partnerské školy a učiliště se svými žáky a pedagogy.

Děti si mohou vyzkoušet své dovednosti v silničním provozu na dopravním hřišti BESIP.

Účastníci a diváci budou potěšeni takovými kousky, jakými jsou namátkou například automobil Praga Grand,  českou premiérou aerodynamického vozu Wikov 35 “Kapka”, Mercedes-Benzem 500 K kabrio C, skupinou historických sanitek, historickými motocykly Hradní stráže, vozidlem BMW z kolony Václava Havla, sportovním Wikovem 8/27 ze seriálu První republika, služebním vozem Mercedes-Benz Alexandera Dubčeka z Čsl. ambasády v turecké Ankaře a řadou dalších nesmírně zajímavých vozů s vlastními příběhy.  Součástí programu bude několik kusů československé a invazní vojenské techniky a osobní vozidla z 60. let. Ústředním prostorem pro předvedení zmíněných představení bude náměstí před budovou ředitelství Psychiatrické nemocnice Bohnice uvnitř areálu v Praze Bohnicích.

Během akce bude na místě vysílat Radiožurnál Českého rozhlasu ze svého stříbrného R-Streamu s  naší přední moderátorkou Lucií Výbornou. Akci bude zároveň moderovat legendární sportovní komentátor Petr Vichnar.

Na organizačním zajištění akce se podílí Merceders-Benz klub a Městská část Praha 8.

Programové body Grand Veteran

Projekt 1918 – Inscenovaná ukázka bojové scény z I. Světové války z východní fronty,   kde na obou stranách fronty bojují Čechoslováci. Scéna bude zakončena komentovanou ukázkou vozu Praga Grand – vozidlem presidenta Masaryka.

Předvedení tříkolky Carla Benze. Půjde o působivou jízdní ukázku s tříkolkou Benz Patentwagen z roku 1886, za řidítky se stylizovanou Berthou a Carl Benzovými.

Projekt 1968 – Druhou kombinovanou prezentací bude období od Pražského jara 1968 až do odchodu sovětských vojsk v roce 1991. Klíčovými scénami budou příjezdy a odjezdy reálné okupační kolony, jejich střet s demonstranty a kontakt s československými vojenskými jednotkami (což je méně známý fakt) a zapojení historických sanitek. Následně budou tímto způsobem přiblížena období posrpnové emigrace, období normalizace, sametové revoluce a konečně i odchod sovětských vojsk v roce 1991. Pomocí audiovizuální techniky – velkoplošné obrazovky s ozvučením venkovní scény na prostranství před budovou ředitelství Psychiatrické nemocnice Bohnice – budou představení doplněna atmosférou a fakty z politického, kulturního a společenského kontextu doby. Takovéto pojetí nedávné kapitoly  českých dějin vyvolá u mladé generace nezapomenutelný zážitek, který nedokáže poskytnout žádná učebnice. Tato druhá část vzniká ve spolupráci s režijním vedením, specialisty na vojenskou historii a Radiožurnálem Českého rozhlasu.

Defilé 10 kusů historických sanitek, z nichž nejstarší bude Wikov Sanita z roku 1930, dále několik seriálových sanitek a sanitka vybavená originální vlajkou s červeným křížem z roku 1968 a řidičem sanitky ze srpnových dní 1968.

Motocykly Hradní stráže –  Diváci si užijí jízdní ukázky cca 6 kusů historických motocyklů ze sbírky Pavla Krotila, doprovázející modrý vůz BMW 735 iL z kolony prezidenta Václava Havla.

Jízda pravidelnosti – diváci budou svědky dvou jízd 50 vozidel na tratí v areálu Psychiatrické nemocnice v Bohnicích s komentovaným startem vozidel, včetně technických  informací pro diváky.

Výstava  pro dalších zhruba 100 vozidel (včetně vojenské techniky a motocyklů), s popisky, rozčleněných podle klubové příslušnosti. K dispozici bude i katalog vozidel.

Workshopy, polytechnické stoly – tři stanoviště s ukázkami základních dílenských a rukodělných činností. Pro menší děti zde budou připraveny možnosti vyzkoušet si  základní dovednosti jako zatloukání hřebíků, upevnění materiálu do svěráku a řezání pilkou, vlastní řezání, broušení, povrchová úprava. Pro starší děti bude připravena možnost  vrtání, tváření kovu za studena nebo příprava části karoserie pod lak.

Vozidla I. republiky – defilé vozidel z televizního seriálu První republika.

Otevření veteránistické sezony zakončením akce v Psychiatrické nemocnici budou odjezdy vozidel z areálu Psychiatrické nemocnice do slavnostní jízdy Prahou. Každému vozidlu bude požehnáno kaplanem Českého olympijského týmu, knězem Oldřichem Chocholáčem, do nové veteránské sezóny a každé vozidlo dostane ochranný talisman.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz