plzen_cz_1405924628_aaa-auto-autobazar

Plánujete nákup auta z bazaru? Poradíme, na co si dát pozor

9. 7. 2019 • Novinky

Stále se objevuje spousta případů, kdy si člověk koupí v dobré víře auto z bazaru, které má výborný popis, na pohled je bez kazů a není ani tak staré. Zprvu to vypadá jako skvělý kup, jenomže zanedlouho je všechno jinak. V bazarech se totiž občas objevují auta s všelijak „upravenými“ informacemi. Bohužel.

Jak se tedy vyhnout zklamání a zvolit takový vůz, který vás nezradí a splní vaše očekávání? Není to snadné, ale pokud dodržíte pár pravidel, je to možné.

1. Stanovte si požadavky

Co od automobilu očekáváte? Sepište si alespoň pár základních bodů – jak často s ním budete jezdit, jak daleko, po jakých komunikacích, kolik lidí a zavazadel by se do něj mělo vměstnat, jaká spotřeba je pro vás akceptovatelná, jaký výkon si představujete a podobně. Jasně dané požadavky vám pomůžou při výběru, a i v samotném bazaru vám podle nich dokáží poradit optimální řešení.

2. Vyberte si poradce

Pokud nejste přímo odborník na auta, je vždy dobré přizvat si k výběru někoho, komu opravdu důvěřujete a víte, že vozům rozumí. I v bazarech se obvykle neodváží nabízet vyloženě „špatné“ kusy, když vidí, že s sebou má člověk odborníka, který kde jakou lest odhalí. Pokud se vám podaří sehnat přímo automechanika, máte téměř vyhráno.

3. Prozkoumejte nejdříve situaci na trhu

Většina autobazarů má webové stránky, na kterých si můžete předem prohlédnout, někdy i rezervovat auta. Je výhodné si nejprve prozkoumat a porovnat nabídku na více místech, abyste například zbytečně nepořídili stejně kvalitní auto za dvojnásobnou cenu.

4. Zkontrolujte stav najetých kilometrů

Jedním z důležitých ukazatelů je počet najetých kilometrů. Problém je ale v tom, že může být nelegálně stočený. Vyžadujte proto certifikaci, která ujeté kilometry potvrzuje.

5. Pořádně zkontrolujte vzhled karoserie a interiéru

Podstatné u ojetého vozidla je i to, jestli bylo bourané. Bouraná vozidla mohou mít totiž zkrácenou životnost a horší vlastnosti. Jenomže to se taky často zamlčuje. Nezbývá než důkladně projít kousek po kousku a prohlédnout celé auto, jestli nenarazíte na zjevné vady. Také jakákoli rez značí, že auto je velmi staré, nebo že o něj nebylo dobře pečováno.

O dobrém zacházení nesvědčí ani prosezené a potrhané sedačky a příliš opotřebený a „osahaný“ volant, řadicí páka či pedály.

Dále se pokuste zjistit, jestli bylo auto garážované. To bývá vidět na podvozku. Auta, která jsou vystavována špatným vnějším podmínkám, mívají podvozek zrezlý.

6. Ověřte číslo karoserie VIN

Každé vozidlo má své identifikační číslo, které bývá umístěno na karoserii v takových místech, aby se nedalo falšovat. Po ověření tohoto čísla jste schopní se o voze dozvědět řadu informací, které vám mohou pomoci při rozhodování. Mimo jiné například i to, jestli bylo bourané, jestli není majetkem třetí strany atd.

7. Prohlédněte kola, brzdy a tlumiče vozu

Tento bod je také obzvláště důležitý. Pneumatiky by neměly být starší než pět let. Dále prohlédněte, jestli vůz nemá zrezlé brzdy a jestli okraje brzd nemají ostré hrany na okrajích kotoučů. To by značilo jejich velké opotřebení. Také tlumiče by neměly být nijak poškozené a jejich štítek musí být dobře čitelný. Je dobré také otevřít expanzní nádržku chladicí kapaliny a zjistit, jestli v ní nespatříte žádná mastná oka. Pokud ano, ruce pryč.

8. Trvejte na zkušební jízdě

Nakonec, pokud si nějaké auto vyberete, vyzkoušejte si ho nejprve na vlastní kůži. Při jízdě si všímejte, zda vůz dobře brzdí, zda motor ani jiné části auta nevydávají žádné podivné zvuky, pískání, klepání a podobně.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz